fbpx

ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ ΣΕ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΟΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ ΣΕ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΟΣ

Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου δέχτηκε εκατοντάδες καταγγελίες από πολίτες όταν σχετικό βίντεο και φωτογραφίες κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν να κείτονται νεκρά νεαρά ερίφια σε βιολογικό αγρόκτημα της Alpina.

Το κόμμα για τα ζώα Κύπρου εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το επίπεδο ευημερίας των ζώων στη συγκεκριμένη φάρμα. Για ακόμα μία φορά οι υπεύθυνοι τρέχουν πίσω από τα γεγονότα μετά από καταγγελίες πολιτών.

Από την υπόθεση αυτή προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα που αφορούν και τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης αλλά και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, που έχουν αρμοδιότητα να διασφαλίζουν την ευημερία των ζώων και τη δημόσια υγεία.

1. Τι ασφαλιστικές δικλίδες υπάρχουν που να διασφαλίζουν την ευημερία και προστασία των ζώων πάνω 24ωρη βάση στη συγκεκριμένη φάρμα;

2. Η εταιρεία αναφέρει ότι τη φάρμα εξυπηρετεί ένας ιδιώτης κτηνίατρος. Πώς δυνατόν ένας κτηνίατρος να μπορεί να ελέγχει 3000 ζώα;

3. Η απάντηση της εταιρείας ότι ήταν μια ‘ατυχής στιγμή’ δεν είναι πειστική. Πόσες πιθανόν «ατυχείς» στιγμές είχε που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας;

4. Ο ιδιώτης κτηνίατρος αναφέρει ότι «θλίβεται» για το γεγονός ότι είχε άλλα καθήκοντα σε διαφορετικό τμήμα της φάρμας και ότι ένα ζώο πέθανε την ώρα της γέννας. Αυτό δηλώνει ότι αφέθηκε το ζώο να πεθάνει με τον χειρότερο τρόπο. Εν πάση περιτπώσει, η ύπαρξη περισσότερων νεκρών ζώων και άλλων που φαίνεται να είναι σε άθλια κατάσταση, αφήνει πολλά ερωτηματικά.

5. Εάν οι φωτογραφίες προέρχονται από το νοσοκομείο του αγροκτήματος (όπως δήλωσε ο ιδιώτης κτηνίατρος) τότε είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα και θα πρέπει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την παρουσία των νεκρών ζώων.

6. Πόσα ζώα πεθαίνουν καθημερινά και τι διαδικασίες ακολουθούνται πριν τα ρίξουν στον κάδο νεκρών ζώων? (μέσα σε 24ώρες). Προλαβαίνουν να κάνουν νεκροψίες για να δουν από τι προήλθε ο θάνατος των ζώων;

7. Ποια είναι η συχνότητα των ελέγχων από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες;

8. Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. δήλωσαν ότι θα στείλουν υπάλληλο να ελέγξει εντός «εύλογου χρονικού διαστήματος»; Θα μπορέσει με αυτή την καθυστέρηση να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση;

9. Συγκρουόμενες οι δηλώσεις του προέδρου των οικολόγων και του ιδιοκτήτη του αγροκτήματος. Ο μεν πρώτος δήλωσε ότι λόγω της απαγόρευσης ισχυρών φαρμάκων – αντιβιοτικών μπορεί να είναι υψηλά τα ποσοστά θνησιμότητας ενώ ο κος Πιλαβάς δήλωσε ότι η φάρμα έχει τα ‘χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας’. Τελικά ποιοι είναι οι ειδικοί εδώ ο κος Θεοπέμπτου, ο κος ΠΙλαβάς, ο ιδιώτης κτηνίατρος ή οι ανύπαρκτες κτηνιατρικές υπηρεσίες?

10. Τέλος θέλουμε να γνωρίζουμε επίσημα πλέον πόσα μωρά αρσενικά γεννιούνται και τι τα κάνουν αφού δεν είναι θηλυκά που θα μεγαλώσουν και θα παράξουν γάλα? Τι λένε οι κτηνιατρικές? Τα πετάνε στα σκουπίδια? Τα σφάζουν? Ποια τελικά είναι η ‘εκμετάλλευση’ αυτών των αθώων μωρών?

Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου ζητά απαντήσεις για όλα τα πιο πάνω ερωτήματα. Τονίζουμε την ολιγωρία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, την αδυναμία της επιχείρησης να ελέγχει επι 24ωρου βάσεων την καλή ευημερία και προστασία των ζώων. Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε για ακόμα μία φορά ότι το οικονομικό κέρδος έρχεται πάνω από το ηθικό καθήκον για διασφάλιση της ευημερίας των ζώων.

Τέλος, καλούμε τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και περιβάλλοντος όπως άμεσα διεξάγει έρευνα για διαφανούν τα πραγματικά γεγονότα και το ποιος ή ποιοι τελικά δεν κάνουν την δουλειά τους γιατί ΔΕΝ είναι πρώτη φορά.

ΚΟΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΥΠΡΟΥ-16/4/2021