fbpx

ΤΑ «ΙΕΡΑ ΖΩΑ» ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

ΤΑ «ΙΕΡΑ ΖΩΑ» ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Οι γάτοι έχουν μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Κύπρου. Η εκκλησία λέει ότι τις γάτες τις έφερε στο νησί μας η Αγία Ελένη με σκοπό να προστατεύσει τους κάτοικους από τα φίδια, τις σαύρες και τους αρουραίους οι οποίοι πολλαπλασιάστηκαν λόγω της ξηρασίας που μαστίγωνε την Κύπρο. Παρότι υπάρχουν αναφορές ότι η γάτα θεωρείται «ιερό τετράποδο» στην χώρα μας,  δυστυχώς η πραγματικότητα είναι άλλη. Αυτά τα ζώα είναι θύματα συνεχούς κακοποίησης, παραμέλησης και εγκατάλειψης.

Σήμερα στην Κύπρο υπολογίζεται να υπάρχουν πάνω από 1,5 εκατομμύριο γάτες και αυτά τα στοιχεία είναι συνελεγμένα από τις φιλοζωικές οργανώσεις. Υπάρχουν όμως και οι αποικίες των γάτων για τους αριθμούς των οποίων δεν γνωρίζει κανένας.

 

Η επαρχία Αμμοχώστου έχει δεκάδες σημεία όπου οι γάτοι πολλαπλασιάζονται με γοργούς ρυθμούς. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι θηλυκές γάτες μπορούν να μείνουν έγκυες/να κυοφορήσουν  από τους πρώτους μήνες της ζωής τους και γεννούν 2-3 φορές το χρόνο. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στην Κύπρο προτιμούν με διαφορά την Αγία Νάπα και τον Πρωτάρα οδήγησε σε δημιουργία  ομάδων γάτων κοντά στα ξενοδοχεία και χώρους εστίασης. Αυτές οι ομάδες όμως μεγαλώνουν ασταμάτητα λόγω έλλειψης ορθολογιστικών σχεδίων στείρωσης.

Ο αληθινός όμως Γολγοθάς αυτών των ζώων ξεκινάει κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν αυτές οι περιοχές μετατρέπονται σε πόλεις φαντάσματα (ghost cities).  Η έλλειψη τροφής και νερού τους οδηγεί σε αργό και βέβαιο θάνατο. Εκτός αυτού, πολλά ζώα πέφτουν θύματα δηλητηριάσεων που διενεργούν κάποιοι πολίτες χωρίς συνείδηση και χωρίς αγάπη για τα ζώα, οδηγώντας αυτά τα αθώα όντα σε τρομερά αγωνιώδη και βασανιστικό θάνατο.

Από την άλλη μεριά υπάρχουν οι φιλόζωοι εθελοντές και διασώστες που καταβάλλουν τεράστια καθημερινή προσπάθεια για να φροντίζουν και να ταΐζουν ολόκληρες αποικίες γατιών. Αυτοί οι ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι κλέβουν από τον προσωπικό τους χρόνο και ξοδεύουν από τα δικό τους χρήμα για να φροντίζουν τα πεινασμένα και άρρωστα γατιά. Πολλοί από αυτούς πληρώνουν χιλιάδες ευρώ για κτηνιατρική περίθαλψη  των γατιών που νοσούν βαριά ή/και είναι χτυπημένα από οχήματα.

 

Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε λόγω της  πανδημίας που μας βρήκε εντελώς απροετοίμαστους. Οι εθελοντές λόγω περιορισμένου χρόνου μετακίνησης δεν προλαβαίνουν να φτάσουν σε όλες τις αποικίες. Επίσης, έμειναν πολλές φορές χωρίς τροφές, εφόσον δεν είχαν χρήματα για να αγοράσουν, ενώ ακόμη και οι λίγες δωρεές έφταναν με δυσκολία.

Αξιοσημείωτη και αξιοθαύμαστη ήταν η προσπάθεια του Κόμματος για τα Ζώα που έστελνε και μοίραζε ζωικές τροφές προς βοήθεια κάποιων αποικιών.(ακόμα και ανθρώπινη προσφορά για ανθρώπους και οικογένειες  που το είχαν ανάγκη)

Το ποσό των €75.000 που προσφέρεται μέσω του Παγκύπριου Σχεδίου Στειρώσεων αδέσποτων γατών, δεν είναι αρκετό να καλύψει τις ανάγκες στείρωσης. Οι εθελοντές αναζητούν συνεχώς δωρεές και ευεργέτες για να μπορέσουν να στειρώνουν όσο περισσότερους γάτους γίνεται. Το πρόβλημα όμως δεν φαίνεται να έχει τέλος, εφόσον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι εθελοντές, πολλοί ασυνείδητοι πολίτες εγκαταλείπουν νεαρά και ενήλικα γατιά σε αυτές τις αποικίες.

Η εικόνα των πεινασμένων, άρρωστων και πεθαμένων ζωών είναι δυσμενής προς τον τουρισμό. Οι επισκέπτες του νησιού μας, δημιουργούν μία άσχημη εικόνα σε ότι αφορά την ευημερία και προστασία των αδέσποτων γατιών και επομένως του πολιτισμού της χώρας μας.

Πιστεύω ότι η λύση βρίσκεται στην αλλαγή της νοοτροπίας της κυπριακής κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα υπέροχα ζώα αλλά και σε κάθε ζώο, ιδίως τα αδέσποτα. Επίσης, πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και κατά γράμμα ο νόμος που αποσκοπεί στην προστασία και ευημερία των ζωών αλλά και να γίνει σχεδιασμός πολιτικής και πρακτικής για αποδοτικότερη συνεργασία με τους φιλόζωους εθελοντές που γνωρίζουν τις πραγματικές διαστάσεις του φαινόμενου αδέσποτων γάτων.

 

Ίγκα Προτσούκ Γεωργίου