fbpx

Μέλισσες- Χωρίς αυτές η Ζωή στον πλανήτη δεν είναι πλέον εφικτή.

Διαχρονικά η μέλισσα ήταν πάντα ένα από τα πιο σημαντικά ζώα του οικοσυστήματος. Πολλοί άνθρωποι όμως, ποτέ δεν κατάλαβαν το γιατί. Αν ποτέ οι μέλισσες εξαφανιστούν θα προκληθεί ένα ντόμινο στον πλανήτη.
Η δουλειά της μέλισσας είναι να γονιμοποιούν τα άνθη. Έχει παρατηρηθεί πως και άλλα ζώα όπως οι νυχτερίδες και τα πουλιά μπορούν επίσης να γονιμοποιήσουν τα άνθη, όμως οι μέλισσες είναι ο κυριότερος γονιμοποιητής. Το μεγαλύτερο ποσοστό των φρούτων και των λαχανικών που τρέφουν την πλειονότητα του πλανήτη, γονιμοποιούνται από τις μέλισσες.
Λόγω της ως άνω αναφερόμενης γονιμοποίησης που γίνεται, τα άνθη αυτά με την σειρά τους τρέφουν πολλά ζώα. Ζώα τα οποία παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αποτελούν τροφή για μεγάλο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού.

Εάν οι μέλισσες γίνουν ζώο προς εξαφάνιση, τα ζώα θα χάσουν την κύρια πηγή τροφής τους, ενώ αρκετά πουλιά, για τα οποία οι μέλισσες είναι κύρια τροφή, θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα σε νέες συνθήκες.
Επίσης, πολλά φρούτα δεν θα υπάρχουν πλέον αφού ο ανθός δεν θα γονιμοποιείται. Σκεφτείτε τα καλοκαίρια μας στην όμορφη μας Κύπρο χωρίς καρπούζι, πεπόνι, αγγουράκια, μελιτζάνες και δεκάδες άλλα αγαπημένα φρούτα και λαχανικά, που εξαρτώνται από τις μέλισσες.

Τα φυτοφάρμακα ευθύνονται για τον θάνατο των μελισσών

Υπήρξαν εισηγήσεις προς την δοκιμή των φυτοφαρμάκων για την επικινδυνότητα τους κατά των μελισσών, πριν από την έγκριση τους, εισηγήσεις οι οποίες είναι ένα πολύ πρόσφατο επίτευγμα. Όταν ο άνθρωπος κατανοήσει την σοβαρότητα της βιωσιμότητας της μέλισσας, μόνο τότε θα δώσει την απαιτούμενη σημασία. Δυστυχώς όμως τότε μπορεί να είναι πολύ αργά.
Στόχος μας ως Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου είναι να ενημερώσουμε και να πληροφορήσουμε τον κόσμο όσο το καλύτερο δυνατό, για τις επιπτώσεις του ως άνω αναφερόμενου έτσι ώστε να βοηθήσουμε και εμείς το οικοσύστημα να παραμείνει βιώσιμο.

Three out of four crops across the globe producing fruits, or seeds for use as human food depend, at least in part, on bees and other pollinators. PHOTO:Photo FAO/Greg Beals