fbpx

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ  ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Η ενότητα όλων των Πράσινων δυνάμεων δεν μας αφορά. To Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου δεν ανήκουμε στη πολιτική οικολογία Εκπροσωπούμε ένα διαφορετικό, αυτοτελές πολιτικό ρεύμα, την Πολιτική Φιλοζωία!

Είμαστε μιας διεθνής πολιτική αντίληψη για τον Άνθρωπο τα Ζώα και την Φύση για ΜΙΑ υγεία και ΜΙΑ ευημερία, που υπερβαίνει τους «Πράσινους», στο βαθμό που αυτοί:

(α) Όταν δεν ενισχύουν την κτηνοτροφία, αδιαφορούν για αυτήν, αγνοώντας ή παραβλέποντας πως είναι ο ένας από τους δύο πυλώνες της Κλιματικής Κρίσης και, παράλληλα, ο βασικός υπεύθυνος για την 6η Μαζική Εξαφάνιση των Ειδών και για τη μη βιωσιμότητα του τρόπου ζωής μας.

(β) Στο όνομα της «πολυθεματικής» πολιτικής τους, υποβαθμίζουν συστηματικά στον προγραμματικό τους λόγο την τύχη και του ανθρώπου και των ζώων και της φύσης.

Αναζητώντας μάλιστα «ευρύτερα εκλογικά ακροατήρια», έχουν μετατραπεί διεθνώς σε μια σύγχρονη παραλλαγή της σοσιαλδημοκρατίας, ή/και του κλασικού φιλελευθερισμού. Εξάλλου, με εκπροσώπους αυτών των ρευμάτων (αλλά και των συντηρητικών ακόμα!) συγκυβερνούν -ή επιδιώκουν να συγκυβερνήσουν- σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο!

(γ) Στο όνομα της συμμετοχής τους σε τοπικές ή εθνικές κυβερνήσεις, οι Πράσινοι είναι πρόθυμοι να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το (έτσι κι αλλιώς πολύ κατώτερο των σημερινών απαιτήσεων) φιλοζωικό και περιβαλλοντικό τους στίγμα, φτάνοντας στο σημείο να λαμβάνουν αποφάσεις κατά των ζώων και της φύσης!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην περιβαλλοντική πολιτική, όχι μόνο δεν καταψήφισαν προτάσεις για εξορύξεις ορυκτών καυσίμων από τις Κυπριακές θάλασσες, αντίθετα τις ενθαρρύνουν με την δικαιολογία ότι είναι ‘εθνικό θέμα’

Για εμάς, κρίσιμα πολιτικά ζητήματα είναι η απελευθέρωση των ζώων, η φυτοφαγική μετάβαση και ο οικολογικός μετασχηματισμός (ο οποίος προϋποθέτει τα δύο προηγούμενα). Αυτά όμως, ούτε καν έχουν αρχίσει να απασχολούν τους πράσινους ή τα άλλα κόμματα .

Είναι προφανές πως η πολιτική απόσταση που μας χωρίζει, στα ζητήματα που είναι για εμάς σημαντικά, καθιστά άκυρη και/ή άκαιρη κάθε σκέψη για πολιτική και εκλογική συμπόρευση.

Η εμπειρία και η ιστορία όμως, μας διδάσκουν πως οι οποιεσδήποτε συνεργασίες ή ‘συγκολλήσεις’ ακόμα και όταν προκύπτουν ευγενή κίνητρα διαλύονται την επομένη των εκλογών ή μετατρέπονται σε μια άγρια διελκυστίνδα, για την απορρόφηση των μικρότερων εταίρων από τους μεγαλύτερους.

Σε ότι μας αφορά, έχουμε επιλέξει να διεκδικούμε την εντολή των πολιτών με καθαρό και ολοκληρωμένο τρόπο. Θέλουμε υποστήριξη για να εφαρμόζουμε το σύνολο των πολιτικών μας προτάσεων. Εννοούμε αυτή να τη ζητούμε από τους ψηφοφόρους με καθαρό τρόπο, ως αυτοτελής πολιτική δύναμη. Θεωρούμε πως αυτή είναι η Βασιλική Οδός προκειμένου να σφυρηλατήσουμε με τους πολίτες μακροπρόθεσμους και βιώσιμους πολιτικούς δεσμούς, ικανούς να προωθούν τις πολιτικές μας, και όχι τους πολιτικούς μας.

Λέγοντας αυτά θέλουμε ασφαλώς να έχουμε καλές πολιτικές σχέσεις και με τους Πράσινους και με όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Οικολογίας, όπως εξάλλου με όλα τα δημοκρατικά κόμματα με σκοπό να υλοποιούμε δράσεις που αφορούν την Κλιματική Κρίση, τη Βιοποικιλότητα και τη Βιωσιμότητα, τρεις ενότητες που, αποτελούν προτεραιότητα για εμάς.

Θεωρούμε σημαντικό οι πολιτικές μας σχέσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να αντιστοιχούν στην πολιτική πραγματικότητα και στην ιδιοσυστασία του καθενός. Θέλουμε να έχουν οι πολίτες την ευκαιρία να επιλέγουν σαφείς πολιτικές προτάσεις, όχι πολιτικούς με θολό προγραμματικό και ιδεολογικό στίγμα, που εντέλει μπορούν να λειτουργούν σαν εν λευκώ εντολοδόχοι.