fbpx

Δημιουργία Αστυνομίας για τα Ζώα

Home / Δημιουργία Αστυνομίας για τα Ζώα
Δημιουργία Αστυνομίας για τα Ζώα

Το Κόμμα για τα ζώα Κύπρου διαχρονικά και από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του, έθεσε ως προτεραιότητα του την ίδρυση αστυνομίας για τα ζώα (και ΟΧΙ αστυνομία των ζώων).

Στις 18 Μαρτίου 2021 η ολομέλεια της βουλής ψήφισε την σχετική νομοθεσία και έτσι η χώρα μας καταγράφεται ως μία από τις λίγες χώρες της Ευρώπης η οποία θα έχει αστυνομία για τα ζώα. Η δημιουργία αστυνομίας για τα ζώα δίνει πλέον στο πολίτη την δυνατότητα να καταγγέλλει άμεσα κακομεταχειρίσεις ζώων (όλων των ζώων).

Πέραν τούτου οφείλουμε να επισημάνουμε από τώρα ποια είναι εκείνα τα σημεία τα οποία θα πρέπει άμεσα να ενσωματωθούν μέσα στην σχετική νομοθεσία ούτως ώστε αν την κάνουν πιο λειτουργική και πιο αποτελεσματική όπως:

1. Τα μέλη της αστυνομίας θα εκπαιδεύονται (ίσως στο πρότυπο της RSPCA – UK) και να ενταχθεί το θέμα των δικαιωμάτων των ζώων ως ειδικό μάθημα στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου
2. Να ληφθεί σοβαρά υπόψη η έκταση του προβλήματος, έτσι ώστε να προσδιοριστεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα πρέπει να απαρτίζουν αυτό το σώμα για να μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν αυτό το είδος εγκληματικότητας,
3. Να ληφθεί σοβαρά υπόψη η υλικοτεχνική υποδομή που θα χρειαστούν για να μπορούν ν’ αντιμετωπίζουν αυτά τα περιστατικά (π.χ. χώρους φιλοξενίας ζώων που θα πρέπει να απομακρυνθούν από τους κηδεμόνες ή τους φύλακές τους λόγω παράβασης της νομοθεσίας),
4. Τους όρους συνεργασίας με άλλες αρμόδιες αρχές (π.χ. Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Ταμείο Θήρας, Αρχές Τοπικής Διοίκησης κ.α.),
5. Και σχετικό κονδύλι που θα συμπεριλαμβάνεται μέσα στους ετήσιους προϋπολογισμούς του κράτους.

Η δημιουργία αστυνομίας για τα ζώα, για να μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αφορούν την εφαρμογή της περίπλοκης νομοθεσίας για την ευημερία των ζώων όλων των ειδών στην Κύπρο, θα πρέπει όχι μόνο να ληφθούν σοβαρά τα πιο πάνω αλλά θα πρέπει να ληφθούν και σοβαρά υπόψην οι πέντε (5) ελευθερίες για τα ζώα οι οποίες αναγνωρίζονται από τα ΟΗΕ και ανά το Παγκόσμιο και είναι ο πιο κάτω:

• Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα (ικανοποιητική και κατάλληλη παροχή τροφής και νερού)
• Ελευθερία από την ταλαιπωρία (διαβίωση σε κατάλληλο περιβάλλον και δυνατότητα πρόσβασης σε κατάλληλο χώρο ξεκούρασης)
• Ελευθερία από τον πόνο, τον τραυματισμό και την ασθένεια (αποφυγή της σκληρής και επώδυνης μεταχείρισης και παροχή έγκαιρης περίθαλψης και θεραπείας)
• Ελευθερία στην έκφραση της κατά φύσιν συμπεριφοράς, την οποία ορίζει το εκάστοτε είδος (μέσα στις εγκαταστάσεις στις οποίες ο άνθρωπος επιβάλλει στα ζώα να ζουν, και οι οποίες θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες απομόνωσης και κοινωνικοποίησης ανάλογες με τις κατά φύσιν ανάγκες των διαφόρων ειδών)
• Ελευθερία από το φόβο και την αγωνία (με την εξασφάλιση συνθηκών που δεν επιτρέπουν την έκθεση σε σωματική και ψυχοδιανοητική καταπόνηση – stress)