fbpx

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Home / ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΖΩΑ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

Το φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Σε αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ψηφιστεί σχετικές νομοθεσίες ή έχουν ενσωμάτωση μέσα στο εθνικό τους δίκαιο ή και στο σύνταγμα αυστηρές πρόνοιες σε αυτούς που κακομεταχειρίζονται ζώα ή υποβάλλουν τα ζώα σε αχρείαστη ταλαιπωρία που προκαλούν πόνο, δυσφορία κλπ.
Το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου έχει υποβάλλει ήδη εμπεριστατωμένη εισήγηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης όπως καταργήσει την υφιστάμενη «γενικής» κλίμακας ποινών και κωδικοποίηση των «ειδών» των αδικημάτων κακοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει κωδικοποίηση των ‘ειδών’ των αδικημάτων κακοποίησης ή/και παραμέλησης και την σύνδεση εκάστου είδους αδικήματος με ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ και ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ποινές, ανάλογα με: (A) το ειδικό βάρος του αδικήματος, (B) την δριμύτητα & (Γ) την σοβαρότητα του αδικήματος. Πιστεύομε ότι με την ρύθμιση αυτή θα διευκολυνθούν και τα δικαστήρια στην διαδικασία επιβολής των ποινών, αλλά παράλληλα να ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα των ζωόφιλων, φιλοζωικών οργανώσεων και ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Ως έχει η νομοθεσία σήμερα, επιτρέπει στους δικαστές να κινούνται ανάμεσα σε μια γενική & ευρεία κλίμακα ποινών, οι οποία (κλίμακα) είναι «καθολική και γενική». Ως απόρροια αυτού, επιτρέπεται στο δικαστήριο να επιβάλει ποινή για σοβαρό αδίκημα κακοποίησης, η οποία μπορεί να θεωρηθεί «χάδι» προς τον ένοχο παρανομούντα, οι πράξεις του οποίου μπορεί να επέφεραν ακόμα και τον βασανιστικό θάνατο σε ένα ή περισσότερα ζώα. Εν ολίγοις κάποιος ο οποίος έχει κακομεταχειριστεί ζώα και έχει με τις πράξεις και ενέργειες του επιφέρει ακόμα και τον θάνατο σε αυτά, «τιμωρείται» με βάση την ίδια γενική κλίμακα ποινών, με κάποιον που έχει πράξει ένα πολύ λιγότερης δριμύτητας ή/και σοβαρότητας αδίκημα που δεν ανταποκρίνεται στην δριμύτητα, οξύτητα και σοβαρότητα του αδικήματος για το οποίο βρέθηκαν ένοχοι.

Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε ότι η πιο πάνω εισήγηση-πρόταση προτρέπει ότι η οποιαδήποτε απόφαση τροποποίηση της νομοθεσία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά οι πέντε ελευθερίες για τα ζώα , γνωστές και σαν ελευθερίες του Brambell (Brambell’s Five Freedoms), Αυτές είναι:

1. Ελευθερία από την πείνα και τη δίψα (ικανοποιητική και κατάλληλη παροχή τροφής και νερού)
2. Ελευθερία από την ταλαιπωρία (διαβίωση σε κατάλληλο περιβάλλον και δυνατότητα πρόσβασης σε κατάλληλο χώρο ξεκούρασης)
3. Ελευθερία από τον πόνο, τον τραυματισμό και την ασθένεια (αποφυγή της σκληρής και επώδυνης μεταχείρισης και παροχή έγκαιρης περίθαλψης και θεραπείας)
4. Ελευθερία στην έκφραση της κατά φύση συμπεριφοράς, την οποία ορίζει το εκάστοτε είδος (μέσα στις εγκαταστάσεις στις οποίες ο άνθρωπος επιβάλλει στα ζώα να ζουν, και οι οποίες θα πρέπει να παρέχουν δυνατότητες απομόνωσης και κοινωνικοποίησης ανάλογες με τις κατά φύση ανάγκες των διαφόρων ειδών)
5. Ελευθερία από το φόβο και την αγωνία (με την εξασφάλιση συνθηκών που δεν επιτρέπουν την έκθεση σε σωματική και ψυχοδιανοητική καταπόνηση – stress).